Ovaj smo tjedan posvetili dunji - pisali smo zašto je ovo voće dobro i nepravedno zanemareno, radili smo kotonjadu, odnosno sir od dunje a danas ćemo njome obogatiti nedjeljnu pečenku. Naime, dunje se, baš kao i jabuke, odlično slažu sa svinjetinom pa zato za nedjeljni ručak predlažemo svinjsko pečenje sa začinima i dunjama. U nastavku provjerite recept i uživajte u ovoj pravoj jesenskoj gastro deliciji!

Sastojci:
2 svinjska lungića narezana
3 dunje
1 žličica kumina
¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
½ žličice kajenskog papra
3 žlice maslinovog ulja
2 srednje glavice luka
1 srednji poriluk
¾ šalice vode ili bijelog vina
2 žlice vinskog octa
2 žlice meda
¼ šalice nasjeckanog peršina
Sol i papar

profimedia-0566882632.jpg
Profimedia 

Priprema:
Svinjetinu operite i osušite papirnatim ručnikom. Sameljite začine te meso posolite po ukusu i začinite polovicom začina. Potom nasjeckajte luk i poriluk na komade, stavite ih u posudu s uljem i pržite ih 5 minuta zajedno s preostalim začinima i soli. Stavite svinjetinu na povrće i kuhajte dok ne porumeni. U međuvremenu ogulite dunje, izvadite srce i narežite ih na četvrtine. Oko svinjetine stavite četvrtine dunje. Dodajte vodu i ocat. Pustite da prokuha. Nastavite kuhati na vrlo laganoj vatri oko 45 minuta, dok se svinjetina i dunje ne skuhaju. Alternativno, možete sve dovršiti poklopljeno u pećnici. Pred kraj, dodajte med i lagano protresite lonac da se stopu u sokove od kuhanja. Pustite da odstoji 15-30 minuta prije posluživanja. Ukrasite peršinom.