Sladoled možda nije prva stvar koja vam pada na pamet ovih hladnih jesenskih dana, ali tko kaže da moramo igrati po pravilima? Zato ćemo danas raditi baš sladoled i to od pekana, naše sezonske namirnice tjedna! Zaprženi maslac, tostirani pekani i bogata baza od kreme rezultirat će desertom bogatog okusa i strukture. Istina, ovaj sladoled iziskuje dodatni trud i vrijeme ali rezultat je toliko ukusan da je vrijedan svakog truda! U nastavku je popis svih potrebnih sastojaka i bacamo se na posao!

Baza za sladoled:
6 većih žumanjaka
6 žlica neslanog maslaca
1 šalica smeđeg šećera
1/4 žličice soli
2 šalice gustog vrhnja
2 šalice punomasnog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
Pekani:
1 šalica pekana
1 žlica neslanog maslaca
Prstohvat soli

profimedia-0541369497.jpg
Profimedia 

Priprema:

U zdjeli srednje veličine miješajte žumanjke dok se dobro ne sjedine te stavite na stranu. Ulijte kremu u metalnu zdjelu postavljenu u veću zdjelu s ledom i na vrh stavite sito srednje veličine. I to stavite sa strane. U dubljem loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac i kuhajte ga neprestano miješajući dok ne počne žutiti. Dodajte smeđi šećer i sol. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Polako dodajte mlijeko, miješajući da se sjedini. U početku će se zapjeniti, stoga pazite da koristite posudu s dovoljno visokim stranicama. Zagrijte dok se sav šećer potpuno ne otopi. Nemojte dopustiti da zavrije jer bi se smjesa mogla zgrušati.

Uzmite pjenjaču te polako ulijte polovicu mješavine mlijeka i šećera u jaja, neprestano miješajući njome da se smjesa sjedini. Zatim dodajte zagrijanu smjesu jaja natrag u lonac s preostalom mješavinom mlijeka sa šećerom. Stalno miješajte smjesu na srednjoj vatri drvenom ili gumenom lopaticom otpornom na toplinu, stružući dno dok miješate, dok se smjesa ne zgusne i ne obloži lopaticu, oko 5-7 minuta. Onda dodajte vaniliju i miješajte dok se ne ohladi iznad ledene kupelji. Dobivenu smjesu dobro ohladite u hladnjaku.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C i tostirajte pekane i to tako da prvo rastopite jednu žlicu maslaca, pomiješajte s pekanima i prstohvatom soli te rasporedite pekane na lim za pečenje. Pecite 10 minuta, dok se pekani lagano ne ispeku. Ostaviti sa strane da se ohladi. Kad se ohlade, grubo ih nasjeckajte i stavite sa strane. Nakon što se smjesa za sladoled temeljito ohladi, umutite u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača. Kad dobijete sladoled, u njega umutite nasjeckane pekane te ga stavite u hermetički zatvorenu plastičnu posudu i stavite u zamrzivač najmanje sat vremena, najbolje nekoliko sati i onda je spreman za konzumaciju.