S godinama tijelo se počinje mijenjati i kada prijeđu 50. godinu, mnoge žene često činetri nedopustive greške u želji da se pomlade.

Međutim, treba napomenuti da svaka žena treba biti svjesna svoje ljepote i snage koju posjeduje te se ponositi svojim godinama. Ono što svakoj dami teško pada jest skidanje viška kilograma, budući da je nakon 50. godine proces mršavljenja znatno teži. No uvijek postoji rješenje, a Lori Chong, nutricionistica u Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio otkriva pravila koja bi mogla biti od koristi.

Žena nakon 50. godine
Shutterstock 

'Više mišića povećava brzinu metabolizma. Manje mišićne mase smanjuje brzinu metabolizma', kaže Chong i naglašava da 'ženama gubitak kilograma poslije pedesete također može biti težak zbog hormonalnih promjena koje se događaju prije i nakon menopauze'.

Počnite s treningom snage

'Dižite utege s trakama otpora ili općenito radite treninge snage', ističe nutricionistica. 

'Ovo pomaže da smanjite gubitak mišića, a s njim i metabolički pad', piše American Heart Association.

Trening
Shutterstock 

Pijte više vode

'Voda pomaže cjelokupnom organizmu, a omogućava hrani da lako putuje kroz metabolizam', kaže nutricionistica Bonnie Taub-Dix.

'Iako se smatra da treba piti osam čaša vode dnevno, svatko od nas ima različite potrebe i potrebe za tekućinom mogu ovisitii o vanjskoj temperaturi (kad je vruće treba nam više tekućine) i o vašem nivou aktivnosti (ako se puno znojite). Tekuća hrana poput juha, variva, voća i povrća također pomaže da se osjećate sitima s vrlo malo kalorija', objašnjava.

Voda
Shutterstock 

Imajući to na umu, prema klinici Mayo, muškarci bi dnevno trebalo piti oko 3,7 litara tekućine, a žene oko 2,7 litara.

Ne zabušavajte s kretanjem

Kardio vježbe ne samo da održavaju srce u formi, već pomažu radu metabolizma.

'Kardiovaskularne vježbe poboljšavaju metabolizam neko vrijeme nakon vježbanja. Koliko dugo traje ovo povećanje, može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali što je intenzivniji trening, to metabolizam duže vrijeme bolje probavlja hranu', objasnila je nutricionistica Chong. 

Vježbanje
Shutterstock 

Prema American Heart Association, odrasli bi trebali raditi kardio trening od 150 minuta tjedno. 

Smanjite unos dodatnog šećera

'Često konzumiranje slatkiša može doprinijeti debljanju jer dodatni šećer stvara dodatne kalorije, ali ne pruža hranjive tvari. Većina nas uživa u slatkišima, ali s njima je lako pretjerati. Dnevna granica unosa dodatnog šećera je 25 grama što je otprilike 2000 kalorija', istaknula je nuticionistica. 

Posljedice izbacivanja šećera iz prehrane
Shutterstock 

Vježbajte svjesnu prehranu

'Obraćanje pažnje na znakove gladi i sitosti ne samo da može pomoći u održavanju vitke linije nego što je još važnije, može osvijestiti vaše fizičke i emocionalne potrebe za hranom, a dugoročno može pomoći u održavanju željenje kilaže', kaže Bonnie Taub-Dix. 

Osim toga, dokazano je da osvješćivanje prvih znakova gladi pomaže kod gubitka viška kilograma.

Izbjegavajte sva slatka pića

'Izbjegavanje šećernih pića prvi je najbolji korak kod ograničavanja unosa dodatnih kalorija' kaže Chong. 

Slatka pića
Profimedia 

Objašnjava da se šećer u tekućem obliku brzo apsorbira uzrokujući značajan porast inzulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim. Kad je inzulin visok, tijelo ne koristi dobivene masnoće za stvaranje energije nego ih pohranjuje.

Povećajte unos vlakana

Obroci sa zasitnom hranom duže održavaju osjećaj sitosti kod čovjeka što može spriječiti pretjerano jedenje nezdrave, visokokalorične hrane.

Vlakna dolaze iz neprerađene cjelovite biljne hrane: leća, voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke.

Orašasti plodovi.jpg
Shutterstock 

'Hrana bogata vlaknima održat će nas sitima duže od one koja ne sadrži vlakna', ističe nutricionistica i dodaje da žvakanje ove cjelovite biljne hrane traje duže od jedenja prerađene hrane. To dodatno vrijeme omogućuje mozgu da prepozna osjećaj sitosti prije nego što se prejedemo.