Ako želite smršavjeti preskačući večeru, razmislite još jednom o toj odluci. Preskakanje obroka, prema riječima stručnjaka, može usporiti metabolizam i učiniti više štete nego koristi. Ako legnete gladni, san će vam biti lošiji, probudit ćete se neispavani i iscrpljeni. Postoji nekoliko namirnica koje možete odabrati za večeru ili kasni međuobrok bez osjećaja krivnje zbog odstupanja od dijete ili zdrave prehrane.

1. Domaći voćni jogurt

Voćni jogurt s polica supermarketa često ima puno dodanog šećera i aditiva pa se ne preporučuje osobama koje su na dijeti.

Voćni jogurt.jpg
Shutterstock 

Ako ste ljubitelj ovog ukusnog zalogaja, nabavite grčki jogurt i zasladite ga svježim bobičastim voćem, najbolje trešnjama, jer one mogu pozitivno utjecati na melatonin, hormon odgovoran za kvalitetan san.

2. Puretina

Puretina sadrži aminokiselinu triptofan, koja općenito potiče san, pa je dobra opcija za večeru ili kasniji međuobrok. Napravite sendvič s purećim prsima i povrćem ili senfom (izbjegavajte kečap i majonezu koji su kaloričniji) i imate savršen večernji obrok.

3. Svježi sir i voće

Protein koji se nalazi u siru može vam pomoći da ostanete siti do jutra i da se tijekom noći ne probudite kako biste grickali.

Svježi sir i voće
Shutterstock 

Ujedno, triptofan može pridonijeti kvalitetnijem snu, a za malo slasti dodajte mango ili ananas. Uživajte u zanimljivoj kombinaciji namirnica i zdravoj večeri!

4. Bademi

Ako navečer osjetite neku 'krizu' i htjeli biste nešto prigristi, bademi su dobra opcija. Osigurat će vam vrijedne proteine, kao i magnezij, mineral za koji se vjeruje da pomaže kod nesanice. Bademi imaju visoku kalorijsku vrijednost, pa pokušajte ne pretjerivati. Jedna šaka je dovoljna da ostanete siti tijekom cijele noći.

5. Kivi

Ako ste jako gladni, kivi ne može zadovoljiti vaše potrebe, ali je idealan kao međuobrok nakon večere, ako vam se nešto jede.

Kivi
Shutterstock 

Bogat je vitaminima i mineralima, a prema studiji koju je objavio Nacionalni centar za biotehnološke informacije u Americi, sadrži melatonin koji dovodi do boljeg i kvalitetnijeg sna. Brže ćete zaspati, a ne morate brinuti o težini, piše portal Lepa&Srećna.