Možda će vas iznenadit činjenica da je ova torta, čudo sazdano od slojeva prhkih bjelanjaka, meringe, puslica ili beze kora, te kreme i svježeg voća, stvorena daleko od europskoga kontinenta, te da je nacionalna slastica Australije i Novog Zelanda. Postoji priča kako je ovaj recept dugo putovao od Njemačke, preko Sjedinjenih Država do australskog kontinenta, ali tu je zapisan i tu je dobio ime koje je osvojilo svijet. Pavlova je dobila ime prema slavnoj ruskoj balerini Anni Pavlovoj, krajem 1920-ih.

Navodno da je jedan od uzvanika za večerom priređenoj njoj u čast, kušajući tortu izjavio da je torta lagana poput balerine dok pleše. Posebno je zanimljivo koliko se recepata krije iza ovoga naziva i čini se da je nemoguće voljeti samo jednu Pavlovu. Zato donosimo savršenu zimsku verziju Pavlova s narom, narančom i bademima.

Zimska Pavlova - torta iz Australije i Novog Zelanda koja će vas oduševiti
Profimedia 

SASTOJCI

5 bjelanjaka
220 g šećera
1 žlica bijelog octa
350 ml slatkog vrhnja
250 g mascarponea
1 žličica cimeta
50 g šećera u prahu
1/3 šipka
1 filetirana naranča
100 g badema

PRIPREMA

Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. U lim za pečenje nacrtajte krug promjera 22 cm te papir okrenite. U velikoj posudi istucite bjelanjke. Dodajte šećer žlicu po žlicu, dok smjesa ne postane sjajna i čvrsta. Poškropite octom i kratko izradite mikserom. Kako vam papir ne bi klizio po podlozi, s donje strane fiksirajte ga za podlogu uz nanošenje malo smjese. Žlicom vadite smjesu i oblikujte krug po rubu papira. Na kraju popunite prostor u sredini te ostatak smjese prebacite u vrećicu s nastavkom. U posebnom limu pripremite manje puslice koje možete koristiti kao dekoraciju.

Stavite peći i odmah smanjite na 130 stupnjeva. Pecite sat i pol ne otvarajući vrata pećnice. Kada je pečeno, ostavite u polu otvorenoj pećnici da se ohladi. Na sobnoj temperaturi izradite kremu od slatkog vrhnja, mascarponea i šećera u prahu. Kremom napunite sredinu Pavlove te tortu ukrasite očišćenim narom, očišćenim i usitnjenim bademima, te kriškama naranče kojima ste skinuli ovojnicu. Ukrasite pripremljenim puslicama. Ovu poslasticu možete pripremiti u mini verzijama ili se poigrati te od bjelanjaka i kreme oblikovati atraktivan vijenac.