Završnica programa ovogodišnjeg Weekend Food Festivala privukla je u prostor bivše Tvornice duhana mnoštvo posjetitelja, a glavni hit bile su svjetske kulinarske zvijezde - chef Massimo Bottura, vlasnik restorana Osteria Francescana, dvaput proglašenog najboljim restoranom svijeta prema The World’s 50 Best Restaurants i chef Dabiz Munoz, najbolji svjetski chef 2021. po izboru Best Chef Awardsa te vlasnik restorana DiverXO – jedinog restorana s čak tri Michelinove zvjezdice u Madridu. U velikoj dvorani za panele tražilo se mjesto više, a oba velikana ispraćena su ovacijama oduševljenja, čime je ujedno na najbolji mogući način zaključeno i najveći gastronomski događaj godine.

Massimo Bottura_Photo_Emica Elveđi_Pixsell_02.JPG
Emica Elveđi/PIXSELL 

"Nema više isprika. Nosimo veliku odgovornost i moramo poduzeti nešto, svijet nas treba. Pritom ne zaboravite odakle dolazite i tko ste, jer diverzitet i kultura su bitni", poručio je Massimo Bottura. Istaknuo je da se svijet gastronomije kreće u smjeru održive budućnosti, promišljajući pritom o konceptima koji su na neku ruku novi, a zapravo se temelje na povratku u neka prošla vremena.dan prije Bottura je proveo u hotelu i restoranu San Rocco na ručku te na večeri s kolegama u rovinjskom restoranu Agli Amici. Na svakom koraku zaustavljali su ga štovatelji njegova rada kako bi s njime popričali i snimili selfie, a on je iskreno uživao u svakoj prilici za komunikaciju. Svoje kulinarsko znanje i kompetenciju uistinu više ne mora dokazivati, a ovom prilikom pokazao je i svoju ljudskost, neposrednost i duhovitost. Tako je, dok je čekao svoj nastup, pratio intervju kolege Dabiza Munoza te se u jednom trenutku javio da postavi pitanje, a u drugom odnio mikrofon posjetitelju. Također, za vrijeme svog nastupa našalio se da će on odabrati tko će mu postaviti pitanje.

Massimo Bottura u restoranu Agli Amici_Photo-Mak Vejzović.jpeg
mak Vejzović 

I intrigantni Dabiz Munoz zaintrigirao je publiku osebujnim uvodnim videom, ali i pričom o kulinarskoj avangardi, pri čemu je pokazao i zašto je 2021. proglašen najboljim svjetskim chefom.

"Postoje različita pravila za kreativnost, no prije svega treba biti hrabar i spreman pogriješiti. To i jest kreativnost – pogriješiti i stotinu puta, ali nastaviti dalje u svojoj želji kroćenja neutabanim putem i stvaranja nečega novog. To je avangarda“, poručio je chef Munoz te najavio otvorenje svog najnovijeg restorana RavioXO koji tek treba ugledati svjetlo dana u Madridu.

Dabiz Munoz_Photo_Emica Elveđi_Pixsell_01.JPG
Emica Elveđi/PIXSELL 

Izuzetno inspirativan nastup bilo je predavanje 'Translating flavors' meksičkog chefa Santiaga Lastre, vlasnika restorana KOL, ujedno nositelja Michelinove zvjezdice. Posjetiteljima je Lastra objasnio kako prevesti okus, pri čemu je i zanimljivom demonstracijom na pozornicu privukao brojne zainteresirane gledatelje, koji su iz prve ruke imali priliku posvjedočiti pravoj kulinarskoj magiji.

Šlag na torti_Photo_Emica Elveđi_Pixsell.JPG
Emica Elveđi/PIXSELL 

Za posebnost panela 'Šlag na tortu' pobrinule su se Ana Omazić, pastry chef kopenhaškog Alchemista, Maša Salopek, najbolja slastičarka svijeta i glavna slastičarka Hiše Franko i Ljupka Gojić Mikić, vlasnica slastičarnice Jolie Petite, dok je moderatorica bila splitska slastičarka Tea Mamut. Dame su govorile o tome kako su sebi, ali i svima ostalima, svojim radom dokazale da se snovi ostvaruju i čuda događaju te da je zaista samo nebo granica za one ustrajne, vrijedne i predane.

Zašto je Istra najbolja maslinarska regija svijeta_Photo_Emica Elveđi_Pixsell (2).JPG
Emica Elveđi/PIXSELL 

A u čemu je tajna uspjeha fantastičnih istarskih maslinara, koliko je zapravo teško proizvesti kvalitetno maslinovo ulje, a posebice ono koje će se nadmetati s najboljima na svijetu i na čemu počiva storytelling Istre kao vrhunske gastro regije, otkrili su nam Maria Paola Gabusi, stručnjakinja za maslinovo ulje, predsjednica O’Live & Italy Cultural Association, Tedi Chiavalon, proizvođač maslinovog ulja iz Vodnjana i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije na panelu 'Zašto je Istra najbolja maslinarska regija svijeta', koji je moderirala Irina Ban, stručnjakinja za strateške komunikacije i upravljanje ugledom. Usuglasili su se da ključ uspjeha Istre leži u suradnji proizvođačkog, poduzetničkog i znanstvenog sektora te da je priča o uspjehu istarskih maslinara itekako i hvalevrijedna priča o sinergiji čitave zajednice lokalnih proizvođača, udruženih u želji da svijetu predstave istinske čari svoje gastronomske baštine.

Best of Vinistra_Photo_Emica Elveđi_Pixsell_02.JPG
Emica Elveđi/PIXSELL 

Osim vrhunskih maslinovih ulja, Istra se ističe i po izvanrednim vinima, a najbolja od njih predstavljena su na natjecanju Best of Vinistra 2022. te je pobjednički izbor svježih i zrelih malvazija, terana i refoška pod vodstvom sommeliera Sandija Parisa predstavljen na Weekend Food Festivalu.

Festival je završio još jednom spektakularnom večerom, a kolegama se u nedjelju pridružio i chef Rasmus Munk iz Alchemista (u petak je svoje predavanje održao putem videoveze) te su chefovi uživali u najboljem od Istre, što su im organizatori WFF-a pripremili.

Više fotografija s Weekend Food Festivala pogledajte u našoj galeriji.

mak Vejzović Weekend Food Festival 2022. - Rovinj