Kao što smo i najavili, s obzirom da nam je oslić namirnica tjedna, predstavit ćemo i par recepata s ovom ribom. Jedan od njih je “fish & chips” ali, za razliku od češće korištenog bakalara, koristit ćemo oslić. Ovo tipično britansko jelo danas ćemo raditi u pećnici što pojednostavljuje cijeli proces a i brže je gotovo, trebat će nam manje od sat vremena.
“Fish & chips” s oslićem je nešto blažeg okusa koji će voljeti i najmlađi a s obzirom da je priprema jednostavna, možete ih i uključiti u cijeli proces. A kako izgleda cijeli proces te što nam sve treba, provjerite u nastavku:

Sastojci:

2 velika krumpira, oguljena i narezana na komadiće
Sol i papar
Ulje
2 fileta oslića bez kostiju, oko 125g do 150g svaki (po želji i bez kože)
krušne mrvice
glatko brašno (ili zdrobljene kukuruzne pahuljice za bez glutena)
1 malo jaje, istučeno
kriške limuna za posluživanje

profimedia-0345210891.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prethodno zagrijte pećnicu na 220C. Dok se pećnica zagrije, stavite narezani čips u veliku vrećicu i obilno ga začinite morskom soli i crnim paprom. Dodajte otprilike žlicu ulja i dobro protresite vrećicu tako da čips bude ravnomjerno obložen začinima i uljem. Potom stavite veliki pleh za pečenje u vruću pećnicu da se zagrije na oko 5 minuta, a zatim iskrenite čips unutra i protresite ga, pazeći da bude u jednom sloju. Pecite oko 25 do 30 minuta, a negdje na pola pečenja okrenite krumpire.

U međuvremenu osušite filete oslića papirnatim ručnikom, narežite ih na manje komade i pospite ih brašnom, a zatim razmućenim jajetom prije nego što ih prekrijete krušnim mrvicama (ili drobljenim kukuruznim pahuljicama ako želite jelo bez glutena). Kad je čips pečen 25 minuta, izvadite ga iz pećnice i napravite malo mjesta za ribu. Pokapajte je s malo ulja te nastavite sve peći još15 do 20 minuta. Poslužite sa salatom i kriškama limuna.