Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma. Postoje tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina:

EPA (eikosapentaenska kiselina) koja se nalazi u ribi.
DHA (dokozaheksaenska kiselina), morska omega-3 koja se također nalazi u ribi.
ALA (alfa-linolenska kiselina) koja se nalazi u biljkama i biljnoj hrani.

3 namirnice koje obavezno treba jesti ako ste alergični na ribu
Shutterstock 

No, postavlja se pitanje kako nadomjestiti omega-3 ako imamo alergijsku reakciju na ribu? Nutricionistica i dijetetičarka Natalya Lazurenko navela je alternativne izvore omega-3 u intervjuu za RT.

'Ako govorimo o omega-3, kod nas je uobičajeno shvaćanje da se najveća količina nalazi u ribi i morskim plodovima. Ali postoje ljudi koji imaju alergijske reakcije na te namirnice. One mogu biti blage, a mogu biti ozbiljne reakcije, uključujući i Quinckeov edem', istaknula je.

3 namirnice koje obavezno treba jesti ako ste alergični na ribu
Shutterstock 

Prema njezinim riječima, takvi ljudi u svakodnevnom životu ne jedu ribu i plodove mora, nego biraju dodatke prehrani koji sadrže omega-3 ili traže alternativne mogućnosti.

'Nije samo riba ta koja nam daje omega-3 masne kiseline. Možemo ih dobiti u velikim količinama i iz biljnih proizvoda kao što su: lanene sjemenke, sezam i ulje konoplje. Izvori mogu biti i chia sjemenke, orasi i zelene varijacije povrća. Ako prehrana sadrži izvore koji nam osiguravaju niz zdravih masnoća, imat ćemo praktički idealnu sliku pravih masnoća', zaključila je nutricionistica.