Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su neophodne za normalno funkcioniranje organizma. Postoje tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina:
EPA (eikosapentaenska kiselina) koja se nalazi u ribi.
DHA (dokozaheksaenska kiselina), morska omega-3 koja se također nalazi u ribi.
ALA (alfa-linolenska kiselina) koja se nalazi u biljkama i biljnoj hrani.
No, postavlja se pitanje kako nadomjestiti omega-3 ako imamo alergijsku reakciju na ribu? Nutricionistica i dijetetičarka Natalya Lazurenko navela je alternativne izvore omega-3 u intervjuu za RT.
'Ako govorimo o omega-3, kod nas je uobičajeno shvaćanje da se najveća količina nalazi u ribi i morskim plodovima. Ali postoje ljudi koji imaju alergijske reakcije na te namirnice. One mogu biti blage, a mogu biti ozbiljne reakcije, uključujući i Quinckeov edem', istaknula je.
Prema njezinim riječima, takvi ljudi u svakodnevnom životu ne jedu ribu i plodove mora, nego biraju dodatke prehrani koji sadrže omega-3 ili traže alternativne mogućnosti.
'Nije samo riba ta koja nam daje omega-3 masne kiseline. Možemo ih dobiti u velikim količinama i iz biljnih proizvoda kao što su: lanene sjemenke, sezam i ulje konoplje. Izvori mogu biti i chia sjemenke, orasi i zelene varijacije povrća. Ako prehrana sadrži izvore koji nam osiguravaju niz zdravih masnoća, imat ćemo praktički idealnu sliku pravih masnoća', zaključila je nutricionistica.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.