Mary Berry, britanska kulinarska i TV legenda, u čijim emisijama uživamo na kanalu 24Kitchen, vrlo je kreativna kad je riječ o osmišljavanju novih jela. Tako je bilo i s ovom ukusnom i zdravom salatom od crvene riže koja može biti odličan prilog, ali i kompletan obrok. Inače, crvena riže ima brojne belefite za zdravlje - pomaže snižavanju glukoze u krvi, olakšava tegobe vezane uz astmu, bogata je magnezijem, olakšava probavu, ali i gubljenje kilograma... Svega je toga svjesna i slavna Mary Berry čiji se recept priprema samo pola sata, a navedene količine dostatne su za 10 osoba.
SALATA OD CRVENE RIŽE
ZA SALATU:
450 g camargue crvene riže
1 žličica soli
6 mrkvi
8 komada mladog luka
manja količina usitnjenog lista korijandera
ZA UMAK:
4 limete (sok i naribana korica)
4 žličice meda
2 sitno nasjeckane chili papričice
4 žlice maslinovog ulja
2 žlice jabučnog octa
Sol i papar
Odmjerite rižu i stavite u posudu za kuhanje vodeći računa da će riža udvostručiti volumen. Posolite. Kada voda prokuha, poklopite i smanjite plamen, te ostavite neka se kuha narednih 20-30 minuta. Riža mora biti kuhana al dente. Umak napravite tako da u vrču pomiješate sve navedene sastojke. Ocijedite i osušite kuhanu rižu i dodajte povrću. Prelijte umakom, dodajte soli i papra po ukusu. Pospite ostatkom sjeckanih listića korijandera.