Probiotici se svrstavaju u dobre bakterije jer pomažu organizmu da bude zdrav, a nisu samo neophodni za normalnu probavu nego i za naše cjelokupno zdravlje.

Povezani su sa smanjenjem depresije, boljim zdravljem srca, jačanjem imunološkog sustava i poboljšanjem izgleda kože. Probiotici poboljšavaju funkcioniranje metabolizma što može spriječiti niz zdravstvenih problema kao što su pretilost i dijabetes.

Najbolja probiotička hrana za zdravu probavu

Ako želite unijeti više probiotika u svoj organizam, uvrstite ove namirnice u svoju svakodnevnu prehranu.

Jogurt

Jogurt nastaje procesom fermentacije mlijeka. Fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta često sadrže manje laktoze od punomasnog mlijeka i bolji su za one koji nisu tolerantni na laktozu. Jogurt je dobra opcija jer ga je lako pronaći, možete kupiti bilo koji okus koji vam godi i možete ga jesti bez pripreme.

Jogurt s voćem
Profimedia 

Kiseli krastavci

Mnogi nisu upoznati s činjenicom da kiseli krastavci sadrže probiotike. No morate biti sigurni da kupujete fermentirane kisele krastavce. Otopina slane vode u koju su stavljeni krastavci ne zaustavlja rast zdravih mikroorganizama tijekom fermentacije kao što je slučaj s octom. Ipak, imajte na umu da kiseli krastavci u teglicama imaju visok sadržaj natrija.

Kiseli krastavci
Shutterstock 

Kefir

Kefir je fermentirano mlijeko napravljeno od kefirnog zrna. U kravlje ili kozje mlijeko dodaje se kefir. Mješavina se ostavi da fermentira oko jedan dan, a zatim se mlijeko filtrira iz zrna čime se dobiva napitak od kefira. Dobiveni napitak je moćan probiotik koji sadrži više probiotika nego jogurt.

Kefir je dobar za probavu
Shutterstock 

Jabučni ocat

Jabučni ocat je dvostruko fermentirani sok od jabuke. Godinama se koristi kao 'pomoć' pri mršavljenju jer ima prirodne probiotike iz procesa fermentacije. Okus mu je intenzivan pa ako ga ne volite uzimati direktno, dodajte ga u preljev za salatu ili u marinadu.

Jabučni ocat
Shutterstock 

Sir

Određene vrste sireva mogu biti sjajan izvor probiotika. Zreli sirevi uključujući gaudu, čedar, edam, ali i mladi sir imaju probiotike.

Sir gauda
Shutterstock 

Zimnica

Zimnica od povrća, a prije svega kiselog kupusa štiti i jača imunitet. Posebno je hranjiva jer prolazi kroz proces fermentacije. Bogata je i hranjivim tvarima kao što su kalcij, kalij i magnezij, ali i vitamin C. Kiseli kupus dobar je za probavu, a preporučuje se osobama koje koriste antibiotike kako bi vratili crijevnu floru u ravnotežu.