Kako starimo, normalno je da dobivamo na težini, a to se događa jer se brzina metabolizma usporava.
Osim toga gubimo i čistu mišićnu masu što često uzrokuje pomicanje vage u nepovoljnom smjeru jer je znatno olakšano dobivanje masnih naslaga. Nutricionisti savjetuju uspostavljanje čvrste rutine vježbanja i promjene u režimu prehrane kako biste ostali na dobrom putu i uspjeli biti siti i vitki.
Kada prođu četrdesete godine, mnogim ženama postaje teže izgubiti višak kilograma. Značajnu ulogu igraju i hormonske promjene koje prati i menopauza. Međutim, uz određene korekcije moguće je postići i brže topljenje kilograma, odnosno sagorijevanje masti.
Nutricionistica Lisa Young preporučuje pet namirnica koje bi trebalo jesti za brži gubitak viška kilograma nakon što napunite 40 godina.
Bobičasto voće
Bobičasto voće je bogato vodom, antioksidansima i fitokemikalijama. Općenito voće sadrži veliku količinu hranjivih tvari i može potaknuti gubitak težine. Maline, kupine, borovnice i ribizli su odlični saveznici u mršavljenju. Možete ih dodati u jogurt, smoothie ili zobenu kašu i s malo meda ih pojesti kao zdravu užinu.
Avokado
Pojedine studije su pokazale kako ljudi koji jedu avokado uz ručak imaju osjećaj sitosti i do sljedećih pet sati. Osim visokog sadržaja vode avokado koji tehnički spada u voće, također sadrži vlakna koja nisu kalorična.
Orašasti plodovi i sjemenke
Kad ih konzumirate u umjerenim količinama, orašasti plodovi i sjemenke su izuzetno zdrava i lagana užina koja se odlično uklapa u dijetni režim. Sadrže vlakna, proteine i zdrave masti. Nutricionisti preporučuju konzumiranje oraha, badema, lješnjaka, sjemenki buče i suncokreta u okviru režima prehrane koji dovodi do topljenja masnih naslaga i gubitka viška kilograma.
Sjeme lana
Lan je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina i ujedno je veoma bogat vlaknima. Konzumiranje oko 30 grama vlakana dnevno može podržati vaše napore da izgubite višak kilograma.
Kiseli kupus
Kiseli kupus ne sadrži mnogo kalorija i prepun je vlakana što potiče osjećaj sitosti. Usto, probiotici koje kiseli kupus sadrži mogu smanjiti apsorpciju masti. Ova ukusna namirnica sadrži i probiotike i prebiotike. Ako uključite kiseli kupus u prehranu, ne samo da ćete brže izgubiti višak kilograma nego ćete i unijeti u organizam ključne hranjive tvari kao što su folna kiselina, vitamin C, mangan, bakar i kalij.