U četvrtak, 8. srpnja obilježen je još jedan Svjetski dan čokolade. Mi ga slavimo danima unaprijed, ali i danima nakon tog datuma, toliko važnog za sve ljubitelje čokolade.

A zašto se ovaj najslađi praznik na svijetu obilježava upravo 8. srpnja? Navodno je baš na taj datum, davne 1550. godine čokolada po prvi put stigla u Europu, odnosno počela se širiti Starim kontinentom. Španjolskom istraživaču Hernánu Cortésu 1519. godine navodno je asteški vladar Montezuma ponudio vrući napitak Xocolātl kojem je baza bio kakao. On je po povratku u Španjolsku podlučio to piće ponuditi svojima sunarodnjacima, ali ga je obogatio vanilijom, šećerom i cimetom kako bi mu poboljšao okus. Napitak je postao iznimno popularan u Engleskoj i Francuskoj u 17,. stoljeću tijekom španjolske okupacije, a krute čokolade počele su se proizvoditi u 19. stoljeću. Sve ostalo je povijest.

Proslavite s nama uz ovu slasnu tortu slavne britanske kuharice Nigelle Lawson za koju ona kaže: “Ako mene pitate, ovo je neizbježna torta kad pričamo o čokoladi. Topi se u ustima, raskošna je i prefina! Usta su je puna! Ona izgleda savršeno, a takvog je i okusa. Recept je kombinacija nekoliko recepata”.

shutterstock_1294386508 smanjena.jpg
Shutterstock 

STARINSKA ČOKOLADNA TORTA

(8 osoba, 80 minuta)

ZA TIJESTO:
200 g oštrog brašna
200 g šećera u prahu
1 žličica praška za pecivo
¼ žličice sode bikarbone
40 g kakaa u prahu
175 g omekšalog maslaca
2 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
150 ml punomasnog kiselog vrhnja

ZA NADJEV/GLAZURU:
75 g maslaca
175 g kvalitetne tamne čokolade, natrgane na komadiće
300 g šećera u prahu
1 žlica zlatnog sirupa
125 ml punomasnog kiselog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
ušećereno jestivo cvijeće, opcionalno

Sve sastojke sat vremena prije nego što počnete peći tortu ostavite na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, namastite dva okrugla kalupa za torte promjera 20 cm.

Sve sastojke za tijesto izmiksajte dok ne dobijete glatko tijsto. Tijesto podjednako razdijelite u oba kalupa i pecite oko 35 minuta, no nakon što prođe 25 minuta provjerite u kojoj je fazi. Možete u tom trenutku i zamijeniti pozicije dva kalupa u pećnici kako bi oba sloja torte bila jednako pečena. Pustite tijesto da se prvo ohladi u kalupu 10 minuta, potom ga izvadite iz kalupa i pustite da se potpuno ohladi na rešetki.

Za nadjev, rastopite maslac i čokoladu. U drugu zdjelu prosijte šećer u prahu. U lagano ohaleđnu čokoladu i maslac dodajte zlatni sirup, a nakon toga i kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije, potom umiješajte i šećer u prahu. Ako smjesa bude pregusta dodajte malo kipuće vode. Donji sloj namažite trećinom nadjeva/glazure, stavite gornji sloj te ostatak glazure namažite preko torte. Ukrasite ušećerenim jestivim cvijeće po želji, a možete i strugotinama čokolade.